Selgunud on 2023. aasta parimad keeleteod!

15. märtsil 2024 kuulutati Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumis välja 2023. aasta keeleteod.

Keeleteokonkursiga tunnustatakse tegusid, mis tõstavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist.

2023. aasta keeleteo konkursi peaauhinna pälvisid:

  • Kohtla-Järve lasteaiaõpetaja Aleksandra Danštšikova eestikeelsete arendavate õppevideote eest. Videod on tasuta kättesaadavad, lihtsad ja sobivad lastele juba varases eas.
  • Ülikooliõpiku „Rakubioloogia“ koostajad Sulev Kuuse ja Toivo Maimets ning toimetajad Mart Viikmaa ja Rein Sikut. Õpik toob tippteaduse eesti üliõpilaseni emakeeles.
  • Rahvaauhinna võitis noor luuletaja ja laulukirjutaja EiK, kodanikunimega Eik Erik Sikk. Mullu ilmunud kuuenda albumi „ei lase sul magada“ laule nimetab ta mõtestatud tümakaks, kus kohtuvad punk ja Jaak Johansoni sõnad house-muusika ja peavoolu räpiga.

 

Esile tõsteti veel kolme mullust keeletegu:

 

Kõigi 2023. aasta keeleteo konkurssile pääsenud nominentidega saab tutvuda hm.ee/keeletegu2023.

 

Aasta keeleteokonkursi lõpuaktusel tunnustati ka 2023. aasta parimate eestikeelsete kõrgkooliõpikute koostajaid ja autoreid.

  • Parima eestikeelse kõrgkooliõpiku auhinna pälvis „Praktilise eetika käsiraamat. Õpik kõrgkoolidele ja gümnaasiumidele“, mille koostaja on Kadri Simm.
  • Eriauhinna pälvis „Liivi keele õpik“, mis on esimene trükis ilmunud eestikeelne liivi keele õpik kõrgkoolidele. Õpiku on koostanud Miina Norvik ja Tuuli Tuisk.

X

Võitjatele auhinnad üle andnud minister Kristina Kallas tunnustas keeletegude tegijaid: „Peaauhinna võitnud keeleõppe videod ja eestikeelne ülikooliõpik on küll erinevatele sihtrühmadele, kuid eesmärk on sama – toetada ja arendada eestikeelset haridust. Nüüd, eestikeelsele haridusele ülemineku algusaastal on sellised õppematerjalid märgilise tähendusega.“
X

Keeleteo tänuüritusel anti üle keelekümblusprogrammi kvaliteediauhinnad.

X

💐 Palju õnne kõigile!
📸 Pildigalerii: https://flic.kr/s/aHBqjBhymz. Fotode autor Jassu Hertsmann.